Hírek

Híres háborús film inspirálta Szikora Robit, mikor a Ballag a katonát írta

admin | 2018-10-10

Egy 1979-es nagy klasszikust néztek éppen, mikor felfigyelt a ballagó katonára.

1985-ben hajnalig beszélgettek a fiúkkal, utána pedig megnézték Erich Maria Remarque klasszikus regényéből készült filmet, a Nyugaton a helyzet változatlant. Ez egy 1929-ben napvilágot látott háborúellenes könyv, amelyben a szerző egy fiktív német katona Paul Baumer sorsát követi végig a lelkes hadba vonulástól egészen a fiú kiábrándultságáig és haláláig. Az utolsó fejezet arról a napról szól, amikor Baumert lelövik, de a tragédia már nem is tűnik akkora tragédiának, a lövészárkok völgyében mindennapos a pusztulás és a pusztítás. Aznap épp egy nyugodt nap volt, csupán annyit írnak haza a nyugati frontról: Nyugaton a helyzet változatlan.

A történet nagyon megrázta Robit, a ballagó katona motívumban egyszerre vélte felfedezni a fiatalságot és a háború céltalanságát, melyek ebben az időszakban kéz a kézben jártak, összefogta őket egy vészterhes korszak.

Robi azonnal félrevonult, hogy eldalolja és szövegbe szedje gondolatait, a dalt utána még sokági csiszolgatták, először a Létezemhez hasonló dalt szerettek volna kreálni belőle, végül rockosították.

A Szeretlek is, meg nem is albumról ez lett az első videóklip. Egy teljes évig forgatták, hogy mind a négy évszak szerepelhessen a képkockákon. A klipnek Bodnár István rendezése és képei adtak örök érvényt.

Már 35 éve színpadon az R-GO, 2018. december 18-án az Arénában jön az évszázad csikidam party-ja. Ha érdekelnek a részletek, kattints ide, és foglald le jegyed időben. Nagyon csikidam lesz!

Forrásaink, Robi életéről és az R-GO történetéről szóló mestermunkák:
Juhász Anna: Szikora Róbert – Ünnep. Libri Könyvkiadó Kft., 2013
Dr. Zoltán János: Szikora Róbert – Szerethetsz is, meg nem is, Tupf Produkció, 2007
Riskó Géza: R-GO – Szikora és bandája. Zeneműkiadó, 1986

Fotó: Urbán Tamás

Írta: admin