Hírek

5 elképesztő dolog, amit biztos, hogy nem tudtál Szikora Robiról és az R-GO-ról

admin | 2018-09-27

Minden zenekart körülvesz egyfajta különleges varázs, valamiféle mélyből jövő gyermeki áhitat, a rajongók pedig folyton arra várnak, hogy a legenda köztük élhessen. Mire van szükség ehhez? Mi teremti folyton újra a legendát? Apró-cseprő sztorik, személyes történetek, kis relikviák, emlékek, mindennapi érdekességek. Most hoztunk nektek öt olyan kis történetet a hazai pop-rock élet egyik legismertebb zenekaráról és frontemberéről, amelyekről valószínűleg még nem hallottatok, de titkon mindig is tudni szerettetek volna…

Robi születésnapja

Az együttes énekesének a vérében van a zene, talán nem is véletlen, hogy olyan legendás zeneszerzőkkel és zenei őstehetségekkel született egy napon, mint Beethoven vagy Kodály Zoltán. Szikora Róbert 1953. december 16-án született.

Az első fellépés

Robi hetedikes korában, 14 évesen lépett fel először a színpadra. Ekkor a rákospalotai Tóth István Gimnáziumba járt, és több száz gyerek előtt, egy szál gitárral kezdett bele zenei karrierjébe. Hatalmas sikert aratott, elmesélése szerint a lányszíveket már akkor is megdobogtatta az előadása. Ilyen fiatalon érezte, hogy olyan erő birtokában van, ami tényleg különlegessé teszi őt a színpadon. Nyolcadikos korában pedig már zenekarban játszott, ez volt a ONE WORD.

A dobolás

Robi bátyja is gitározott, ő mondta kistestvérének: „Öcsi, így nem lehet, nem lehet, hogy ketten gitározzunk! Menj dobolni!” Robi dobolni kezdett, és olyannyira beleszeretett az új hangszerbe, hogy még aznap este eldöntötte, abbahagyja a teniszt, és csak a zenének fog élni. Pedig előtte komoly sikereket ért el a serdülők között, akár teniszcsillag is lehetett volna, de ő inkább a zene mellett döntött.

Kávécsésze zenekar

Sokan ismerik már a történetet, hogy miért lett végül R-GO az együttes neve. Az R Robira utal, míg a GO az angol ige, a ’go’ kifejezés magyar megfelelője (’gyerünk’). A névválasztásnál alapvető szempont volt, hogy rövid legyen és első hallásra megjegyezhető. Napokon keresztül gondolkodtak rajta, szinte mindent azonnal nevesítettek, amire ránéztek. Így többek között szóba jött a Kávécsésze, a Diktafon, de még a Tévé is szóba jött ezeken a nehéz napokon. A komolytalan próbálkozások mellett két komolyabb vetélytárs is érkezett a Caffe Boys és a ZOO. A ZOO még akkor jött fel, mikor Robi punk zenekarban gondolkodott, ehhez már kész víziója is volt: a színpad és a zenekar rácsok mögött, majd egy felirat – A zenekar etetése tilos. A Caffe Boys pedig egy másik stíluskísérlet elegye, leolajozott hajú srácok, a harmincas évek stílusa, kávéházi miliő, az akkori évek vad zenéje. Az R-GO végül Környei Attila ötlete volt.

Mozgó jelenlét a színpadon

Robi szövegei, stílusa, a zseniális hangzás- és dallamvilág, azaz a hallható ritmus mellé kellett a zenekarnak valamiféle látható ritmus is a sikerekhez. Ekkor jöttek képbe a gidák, akik később az R-GO-tól elválaszthatatlan védjeggyé lettek, amolyan speciális mozgó jelenlét a színpadon. A gida-tánc igazi vérpezsdítő koreográfia, előadóművészi tevékenység akkor, amikor más magyar énekesnők igencsak kevés mozgással operáltak a színpadokon. Az első gida, Charlotte Lan Anh Clavier profi táncos volt, balettintézetbe és dzsessztáncra is járt.

Már 35 éve színpadon az R-GO, 2018. december 18-án az Arénában jön az évszázad csikidam party-ja. Ha érdekelnek a részletek, kattints ide, és foglald le jegyed időben. Nagyon csikidam lesz!

Forrásaink, Robi életéről és az R-GO történetéről szóló mestermunkák:

Juhász Anna: Szikora Róbert – Ünnep. Libri Könyvkiadó Kft., 2013

Dr. Zoltán János: Szikora Róbert – Szerethetsz is, meg nem is, Tupf Produkció, 2007

Riskó Géza: R-GO – Szikora és bandája. Zeneműkiadó, 1986

Írta: admin