Hírek

Szikora Róbert még ma is beleremeg: ezt üzente neki a legnagyobb magyar humorista, Hofi Géza

admin | 2018-10-10

1985-öt írtunk. Az R-GO csúcson volt, tekintélye szinte megingathatatlan volt a magyar könnyűzenei szcénában. Ekkor Robi valami egészen másba is belekóstolt, paródiát készített. Nem is akármilyet!

Robi más zenészek bőrébe szeretett volna bújni, így hát eljátszadozott a gondolattal, hogy a legnagyobbak milyen körülmények között, milyen hatásokkal maguk körül, milyen élményekkel a hátuk mögött, vágnak bele a zeneírásba, hogy slágert alkossanak.

„Elkezdtem zongorázni, Presser stílusában. Meg tudom csinálni? Szerintem igen. Hogy ír számot Nagy Feró, Presser, a Neoton együttes. Hogyan írnak szöveget, melyek a szövegi témáik? Melyik zenekar hogyan csinálja, előbb a szöveg, vagy előbb a zene?” (Szikora Róbert)

Robi trilógiát tervezett, a magyar sztárok mellett szerette volna beleélni magát a legfelkapottabb külföldi előadók bőrébe is (Madonnát is elénekelte Robi, sőt… – lenti képen). Aztán jött volna egy harmadik nagy dobás is, egy lemez, ahol a Rock and Roll fénylő csillagainak állított volna örök emléket. Végül csak két rész készült el, a harmadik csupán ötlet maradt.

Alkotótársainak az R-GO legénységét kérte fel. Robi visszaemlékezéseiben is nagy áhítattal beszél társairól, akiket igazi zenei akrobatáknak tartott. A csapat pedig – Robi vezetésével – újra nagyszerűt alkotott.

Később Gát György meghallgatta a friss szerzeményeket, és azonnal azt javasolta, hogy készüljön műsor, zenei produkció az elkészült alkotásokból. Végül Koltai Róbertet kérték fel műsorvezetőnek, aki nagyon jól hozta Módos Péter „másolatát”. A kor rengeteg nagy alakja, többek között Kern András és Székhelyi József is szerepet vállaltak a paródiában.

Nem is kell mondani, siker lett, miközben hatalmas megtiszteltetés érte a zenészt. Robi üzenetrögzítőjén maga Hofi Géza hagyott üzenetet. „Gratulálok öcsipajtás, ez jó volt” – mondta az évezred legnagyobb magyar humoristája. Robi ebbe még ma is beleremeg, ha visszaemlékszik rá. A műsorért azonnal járt a Televíziós Nívódíj is.

Már 35 éve színpadon az R-GO, 2018. december 18-án az Arénában jön az évszázad csikidam party-ja. Ha érdekelnek a részletek, kattints ide, és foglald le jegyed időben. Nagyon csikidam lesz!

Forrásaink, Robi életéről és az R-GO történetéről szóló mestermunkák:
Juhász Anna: Szikora Róbert – Ünnep. Libri Könyvkiadó Kft., 2013
Dr. Zoltán János: Szikora Róbert – Szerethetsz is, meg nem is, Tupf Produkció, 2007
Riskó Géza: R-GO – Szikora és bandája. Zeneműkiadó, 1986

Írta: admin